Over

Beaucerons D'Artemisrouge

love - working - breeding - show kennelnaamnr:12891 / FCI nr :131/2013

Over de Beauceron

Herkomst

 

De Beauceron of de Berger de Beauce komt eigenlijk niet uit de streek van Beauce, maar uit die van Brie (Frankrijk). De Beauceron was (is) een veehoeder en ook waakhond die vooral gebruikt werd door herders en boeren. Het is een volgzame en sneldenkende herder en een goede gezelschapshond.

 

Opvoeding

 

Een Beauceron moet zorgvuldig en zeer consequent worden opgevoed. Met een zeer vaste maar nooit harde hand. Wat mag, mag altijd, wat niet mag, mag nooit. Goed gedrag belonen, bij ongewenst gedrag direct vermanen. Met de stem is meestal genoeg. Nooit te hard aanpakken, maar wel altijd meteen reageren en dat geldt ook voor de huisgenoten.

 

Uiterlijk

 

Hoogte : 63,5-71 cm

Gewicht : 45-55 kg

 

Karakter

 

De beauceron is schrander en oplettend. Hij heeft uithoudingsvermogen en is bestand tegen allerlei weersinvloeden.

Een Beauceron kan soms eigenwijs zijn en heeft veel behoefte aan beweging en contact met zijn baas. EenBeauceron heeft een herdershond karakter, is dus alert en op de baas gericht. Hij is echter niet speciaal gefokt op waak-en verdedigingskwaliteiten.

De Beauceron kan ook wel hard, af en toe onafhankelijk en "dominant" zijn. Hierdoor hebben ze een baas nodig die goed in zijn schoenen staat

 

Beweging

 

De beauceron kan in een kennel leven, maar je mag hem niet vergeten voldoende aandacht en liefde te geven en zeer veel beweging te geven.

De Beauceron is geen hond die blij is met een driedaags ommetje, hij heeft langere wandelingen nodig. Hij moet zich kunnen afreageren en lopen, spelen of apporteren, dit doet hij heel graag.

Het is ook verstandig om hem een bezigheid of werkje te geven. Je kan met hem gaan sporten, zoals gehoorzaamheid, agility, hardlopen enz,...

 

Erfelijke ziekten

 

Heupdysplasie kan in het ras voorkomen, vandaar dat de ouderdieren verplicht zijn om foto's van de heupen te laten maken voordat ze ingezet worden in de fok

Heupdysplasie = afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten.